A woman at the party smiling

Pasta za izbeljivanje zuba: Osnove svakodnevnog izbeljivanja

Pre nego što odaberete pastu za izbeljivanje zuba, da li ste znali da postoje različite vrste ovih pasti? Saznajte više o aktivnim sastojcima, šta oni rade za vaše zube i više informacija o tome kako da izaberete najbolju pastu za izbeljivanje za vaše potrebe.

Kako funkcioniše pasta za izbeljivanje zuba?

Postoje brojne opcije koje su dostupne na policama prodavnica, ali nisu sve opcije iste. Postoje dve osnovne vrste od kojih svaka koristi različite ključne sastojke. Neki su zapravo sredstva za uklanjanje površinskih mrlja: izbeljuju nežnim poliranjem zuba. Ovo može ukloniti promenu boje zuba od hrane i pića.

Neke vrste paste za izbeljivanje imaju sastojke za izbeljivanje da zaista promene boju vaših zuba. Pasta za izbeljivanje zuba obično deluje brže i ima dugotrajnije rezultate. Međutim, razgovarajte sa svojim stomatološkim higijeničarem ili stomatologom pre nego što isprobate proizvod za izbeljivanje. Poznato je da uzrokuju osetljivost zuba i mogu uticati na fasete, krunice ili druge zubne nadoknade.

Kako odabrati pastu za izbeljivanje zuba?

Aktivni sastojci mogu promeniti koliko efikasno proizvodi izbeljuju vaše zube. Obično, pasta za izbeljivanje zuba uključuje jedan od ova tri sastojka:

  • Blagi abrazivi. Žurnal američke dentalne asocijacije izveštava da neke vrste sadrže samo blage abrazive. Ovi sastojci ne izbeljuju niti menjaju boju vaših zuba: oni mogu ukloniti površinske mrlje samo nežnim brušenjem gleđi.
  • Vodonik peroksid. Većina pasta za izbeljivanje zuba uključuje vodonik peroksid. Vodonik peroksid je sredstvo za izbeljivanje koje se koristi u proizvodima koji se kupuju u prodavnicama i u profesionalnim tretmanima. Ovi proizvodi menjaju boju vaših zuba umesto da jednostavno uklanjaju površinske mrlje kao što to čine drugi proizvodi. Koncentracija vodonik peroksida u pasti za izbeljivanje zuba je manja od količine koju biste našli u proizvodima za jednokratnu upotrebu. Međutim, vodonik-peroksid može pružiti primetne rezultate tokom dužeg perioda upotrebe.
  • Karbamid peroksid. Karbamid peroksid je u suštini sredstvo za izbeljivanje koje se razlaže na druga jedinjenja kao što je vodonik peroksid. Karbamid peroksid je takođe široko rasprostranjen sastojak za izbeljivanje koji takođe možete pronaći u gelovima i splintovima za izbeljivanje.

Da li je bezbedno koristiti pastu za izbeljivanje zuba svaki dan?

Pročitajte uputstva na pasti za zube. Ako vaša pasta za zube daje uputstva za svakodnevnu upotrebu za najbolje rezultate, onda ih možete koristiti svakodnevno. Ako imate povećanu osetljivost zuba, možete naizmenično koristiti uobičajenu pastu za zube ili pronaći pastu za izbeljivanje za osetljive zube.

Zaštita gleđi nakon izbeljivanja

Pošto pasta za zube za uklanjanje površinskih mrlja istroši vašu gleđ, trebalo bi da pokušate da ojačate gleđ nakon izbeljivanja. Postoji nekoliko opcija paste za zube za jačanje ili zaštitu gleđi. Održavanjem gleđi zdravom, možete sprečiti da se površinske mrlje ponovo vrate. Možete razgovarati sa svojim zubnim higijeničarem za preporuke.

Kako koristiti pastu za zube za izbeljivanje

Sjajna stvar kod paste za izbeljivanje zuba je to što ona takođe pruža prednosti obične paste za zube. Pranje zuba najmanje dva puta dnevno po dva minuta svaki put će smanjiti rizik od karijesa, osvežiti dah i održati zdravlje desni.

Zapamtite da ADA preporučuje da razgovarate sa svojim stomatologom pre upotrebe proizvoda za izbeljivanje, posebno ako imate krunice i plombe. Ako već imate osetljivost zuba, vaš stomatolog može preporučiti pravi proizvod za vaše potrebe.

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.