Badge field

Kako tinejdžeri mogu zadržati svoje osmehe svetlim?

Published date field

 

Najbolji način da tinejdžeri uživaju u lepom osmehu i zdravim zubima je da nastave sa dobrim oralnim navikama započetim u ranom detinjstvu. Bez obzira da li nosite proteze ili drugi ortodontski tretman, važno je da:

  • Perete zube dva puta dnevno sa pastom za zube sa fluoridom kako biste uklonili plak. Plak je glavni uzrok karijesa i bolesti desni.
  • Čistite zube sa koncem za zube svakodnevno kako biste uklonili plak između zuba i ispod desni. Ako se plak ne uklanja svakodnevno, može se stvrdnuti u kamenac — neuglednu, tvrdu žutu naslagu.
  • Ograničite hranu koja sadrži šećer ili skrob, posebno "gumene bombone"
  • Redovno posećujte zubara radi profesionalnog čišćenja i pregleda.

Osim što pomaže da zubi traju ceo život, čista usta jednostavno čine da se osećate dobro. Takođe vam daje svež dah i lepši osmeh.

O kojim posebnim stomatološkim problemima tinejdžer treba da zna?


Problemi sa zubima se mogu dešavati i dešavaju se tokom tinejdžerskih godina. Bolje informisanje o pitanjima koja utiču na oralno zdravlje može olakšati donošenje najboljih odluka.

  • Ortodoncija — mnogim predtinejdžerima i tinejdžerima su potrebne proteze da bi ispravili nagomilane i krive zube kao i loš položaj vilica. Zube koji se ne slažu zajedno teže je održavati čistima, imaju veće šanse da budu izgubljeni ranije i izazivaju dodatni stres na mišićima za žvakanje. Ortodontska procena će utvrditi da li su vam potrebne proteze i koja vrsta lečenja je prava za vas. Ako nosite proteze, potrebno je posvetiti posebnu pažnju pravilnom čišćenju zuba.
  • Štitnici za zube — ako se bavite sportom, štitnici za tube su ključni za zaštitu vašeg osmeha. Ovi štitnici obično pokrivaju gornje zube i dizajnirani su da zaštite od polomljenih zuba, posečenih usana i drugih oštećenja usta. Ako nosite proteze ili druge fiksne zubne nadoknade (kao što je most) na donjoj vilici, vaš stomatolog može predložiti zaštitu za usta i za ove zube.
  • Ishrana — ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju vaših zuba. Šećeri i skrob u mnogim grickalicama i pićima podržavaju stvaranje plaka, koji uništava zubnu gleđ. Ograničite broj grickalica koje jedete i pijete – svaki put kada konzumirate hranu i piće koje sadrže šećere ili skrob, vaše zube napadaju kiseline 20 minuta ili više. Ishrana dobro izbalansirane ishrane iz pet grupa namirnica može napraviti veliku razliku u vašem zdravlju zuba. Za grickalice birajte hranljive namirnice kao što su sir, sirovo povrće, običan jogurt ili voće.
  • Pušenje — ako ne pušite ili ne žvaćete duvan, nemojte počinjati. Pored drugih zdravstvenih problema, pušenje može zaprljati vaše zube i desni, zaprljati kamenac na zubima i doprineti lošem zadahu. Dugoročno gledano, duvan za žvakanje, cigarete i cigare povećavaju rizik od razvoja raka usta i bolesti desni. Ako koristite duvan, obavestite svog stomatologa i lekara i obavezno im recite o svim problemima sa ustima koje možda imate.
  • Poremećaji u ishrani — i bulimija (prejedanje i povraćanje) i anoreksija (neumereni strah od dobijanja na telesnoj težini koji često dovodi do povraćanja) su ozbiljni poremećaji koji direktno utiču na izgled zuba erodiranjem zubne gleđi. Dok stomatolog može da ispravi oštećenu zubnu gleđ, on ili ona ne mogu da leče stvarni poremećaj u ishrani - potencijalno životno opasno stanje koje zahteva rešavanje psiholoških problema samopouzdanja i samokontrole. Ako imate poremećaj u ishrani - ili mislite da biste mogli - razgovarajte sa svojim lekarom.
  • Pirsing — uprkos svojoj popularnosti, pirsing u ustima može izazvati komplikacije kao što su infekcije, nekontrolisano krvarenje i oštećenje nerava. Takođe možete da se ugušite klinovima, šipkama ili obručima koji se olabave, a metalni nakit takođe može da okrnuti ili polomiti zube i ošteti vaše desni. Ako razmišljate o pirsingu u ustima, obavestite svog stomatologa; on ili ona vam mogu pomoći da donesete najsigurnije odluke.

 

Šta mogu da uradim kako bi moji zubi izgledali belji?


Temeljnim čišćenjem od strane zubara ili higijeničara ukloniće se većina spoljašnjih mrlja uzrokovanih hranom i duvanom. Korišćenje paste za zube za izbeljivanje takođe može pomoći u uklanjanju ovih površinskih mrlja između poseta zubaru. Ako su mrlje prisutne godinama, možda ćete trebati profesionalno da pregledate zube izbeli da biste uklonili ove tvrdokornije spoljašnje mrlje.

Unutrašnje mrlje mogu biti izbeljene, lepljene ili zatvorene (okrunjene). Iako je svaka od ovih metoda sigurna i efikasna, vaš stomatolog će vam preporučiti koji tretman je prikladan za vas u zavisnosti od stanja vaših zuba i rezultata koje želite da postignete.

 

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.