A couple enjoying a cup of coffee

Najbolje opcije za izbeljivanje zuba kod kuće za vas

Jedan od uzroka bojenja zuba može biti neka od vaših omiljenih namirnica i pića, poput kafe, vina i drugih kiselih pića. Međutim, to ne znači da morate prestati da se opuštate. Evo nekoliko tretmana za izbeljivanje kod kuće koji će vam pomoći da poboljšate svoj osmeh.

Kako izbeliti zube kod kuće?

Da li razmišljate o tome da osvetlite svoj osmeh? Počnite sa konsultacijom stomatologa; oni će identifikovati uzrok promene boje i preporučiti tretman izbeljivanja zuba koji vam najviše odgovara. Da li ste znali da postoje različite vrste mrlja na zubima? Spoljašnje mrlje su površinske mrlje uzrokovane određenim namirnicama i pićima kao što su kafa, vino i kisela pića. Pušenje cigareta i drugi duvanski proizvodi takođe mogu doprineti žućenju zuba. Dobra vest je da većina sredstava za izbeljivanje zuba kod kuće i proizvoda bez recepta mogu ukloniti mrlje koje se javljaju na spoljašnjem sloju zuba (zubnoj gleđi).

Prilagođeni ulošci za izbeljivanje zuba kod kuće

Prilagođeni ulošci su opcija za izbeljivanjezuba koje vam daje vaš zubar za kućnu upotrebu. Vaš stomatolog će naneti sredstvo za izbeljivanje na vaše zube pomoću posebno postavljenog plastičnog uloška za izbeljivanje. Ovaj uložak se može nositi u udobnosti vašeg doma ali imaćete i uputstva koliko dugo treba da ga koristite. Iako ovi ulošci ne nude trenutne rezultate, ulošci za izbeljivanje kod kuće mogu napraviti primetnu razliku u površinskim mrljama.

Sredstva za izbeljivanje zuba bez recepta

Jednostavno dodavanje paste za zube, gela ili tečnosti za ispiranje usta vašoj oralnoj rutini može smanjiti promenu boje zuba. Ovi proizvodi bez recepta sadrže manju koncentraciju sastojaka za izbeljivanje nego tretmani za izbeljivanje u ordinaciji, pomažući da ulepšate osmeh. Ne zaboravite da uvek pratite uputstva na pakovanju da biste bili sigurni da pravilno koristite izbeljivač.

Iako proizvodi kod kuće i proizvodi bez recepta možda neće pomoći kod intrinzičnih mrlja (mrlja unutar strukture zuba), vaš stomatolog može preporučiti tretmane izbeljivanja u ordinaciji za teže mrlje uzrokovane određenim lekovima ili zdravstvenim stanjima.

Navike za belje zube

Najbolji način da zadržite blistav osmeh i sprečite bojenje zuba je praktikovanje dobre oralne higijene. Održavajte svoje zube čistima i zaštitite zdravlje zuba pomoću ovih jednostavnih koraka kod kuće:

  • Operite zube dva puta dnevno
  • Očistite prostor između zuba koncem za zube ili drugim interdentalnim sredstvima za čišćenje
  • Ograničite konzumiranje hrane i pića koja mogu da oboje vaše zube
  • Redovno posećujte svog stomatologa

Možete dobiti svetao, lep osmeh kakav zaslužujete iz udobnosti svog doma. Ne zaboravite da prvo razgovarate sa svojim stomatologom kako biste pronašli najbolju opciju za izbeljivanje zuba. Ako imate spoljašnje mrlje na zubima koje su često uzrokovane životnim navikama poput pušenja cigareta, pa čak i nekih od vaših omiljenih napitaka, izbeljivači zuba kod kuće mogu ukloniti mrlje i poboljšati vaš osmeh. Vodite računa o svojim zubima kako biste sprečili nastanak novih mrlja. Perite zube dva puta dnevno i očistite teško dostupna mesta koncem za zube ili drugim sredstvima za čišćenje međuzuba. Na kraju, ne zaboravite da posetite svog zubara radi redovnog čišćenja

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.