Postoje li druge alternative za poboljšanje mog osmeha?
Badge field

Postoje li druge alternative za poboljšanje mog osmeha?

Published date field

 

Nije svaka osoba kandidat za izbeljivanje. Izbeljivanje se ne preporučuje ako imate plombe koje su promenili boju, krunice, kompozitne fasete na prednjim zubima - izbeljivač neće promeniti boju ovih materijala, čineći ih istaknutim u vašem tek izbeljenom osmehu. U ovim slučajevima, možda ćete želeti da istražite druge opcije, kao što su fasete ili bonding.

Veeners

  • Fasete su tanki komadi porcelana ili plastike zalepljeni na prednji deo vaših zuba. Za zube koji su ozbiljno promenjeni, ispucani ili deformisani, fasete stvaraju izdržljiv i prijatan osmeh.

Postoje dve vrste faseta:

  • Porcelanske (indirektne) fasete, koje se prvo moraju napraviti tako da odgovaraju vašim zubima u zubotehničkoj laboratoriji i zahtevaju dve posete stomatologu.
  • Kompozitne (direktne) fasete, koje se vezuju za vašu zubnu gleđ u jednoj poseti.

Chipped ToothChipped tooth.

Tooth after bonding to repair the chip.Tooth after bonding to repair the chip.

Bonding tehnika koristi kompozitnu smolu za obnavljanje ispucanih ili slomljenih zuba, popunjavanje praznina i preoblikovanje ili prebojavanje vašeg osmeha. Nakon nanošenja veoma blagog rastvora za jetkanje koji blago hrapa površinu vaših zuba i dozvoljava vezivnom materijalu da prianja, vaš stomatolog nanosi smolu i oblikuje ga, boji i oblikuje kako bi pružio prijatan rezultat.Svetlo visokog intenziteta očvršćava materijal, koji se zatim fino polira.

Vaš stomatolog može da vam kaže da li ste dobar kandidat za fasete ili lepljenje.

 

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.