Teeth whitening procedure in the dental office

Koje su najbolje opcije za instant izbeljivanje zuba?

Tehnologija izbeljivanja zuba je brža, sigurnija i efikasnija nego u prošlosti. U prodavnicama postoji širok izbor opcija za izbeljivanje. Ako vam predstoji posebna prilika, saznajte više o skoro trenutnim tretmanima izbeljivanja koji su dostupni u ordinaciji vašeg zubara i opcijama bez recepta koje možete koristiti u bilo kom trenutku.

Tretmani trenutnog izbeljivanja zuba kod stomatologa

Profesionalni tretmani izbeljivanja su prava stvar. Vaš stomatolog može da vam prepiše tretman izbeljivanja koji je specifičan za vaše zube, uključujući kreiranje otiska vaših zuba za prilagođenu posudu za izbeljivanje ili tretman izbeljivanja u ordinaciji. Tretman izbeljivanja u ordinaciji obično traje više od jedne posete. Svaka poseta može trajati 30 do 90 minuta, u zavisnosti od toga šta vaš stomatolog misli da je najbolje. Prema Američkom udruženju stomatologa, vaš stomatolog može koristiti izbeljivanje zuba aktivirano svetlom ili laserom, za koje je potrebna samo jedna poseta.

Kada uradite izbeljivanje zuba kod svog stomatologa, možete isprobati proizvod koji možete kupiti za da kod kuće održavate vaš svetlucavi osmeh. Američka akademija estetske stomatologije izveštava da su metode izbeljivanja u ordinaciji brže i efikasnije od onih koje možete kupiti u prodavnicama. Evo kako obično funkcionišu tretmani u ordinaciji:

  • Vaš zubar nanosi gel na vaše desni da ih zaštiti od sredstva za izbeljivanje.
  • Potom koriste sredstvo za izbeljivanje - koncentrovani vodonik peroksid - na vaših osam prednjih zuba.
  • Zatim, vaš zubar osvetljava vaše zube posebnom svetlošću kako bi poboljšao njihov efekat izbeljivanja.
  • U roku od jednog sata, vaši zubi mogu izgledati osam do 10 nijansi svetliji.

Prenosni sistemi za izbeljivanje zuba koje možete da uradite kod kuće

Verovatno ste na policama u apotekama videli trake za izbeljivanje zuba, gel za izbeljivanje zuba, pastu za zube za izbeljivanje, četkice, uloške i olovke. Ovi proizvodi su često pristupačni i lako se primenjuju uveče kod kuće. Iako možda neće biti tako efikasni ili brzi kao tretmani za izbeljivanje kod vašeg stomatologa, mogu primetno izbeliti vaše zube.

Kako funkcioniše pasta za izbeljivanje zuba

Pasta za zube za izbeljivanje je dobra opcija za bezbedno izbeljivanje zuba uz održavanje redovne rutine oralne nege. Pasta za izbeljivanje zuba je formulisana sa dva procenta vodonik peroksida za izbeljivanje zuba. Ovim vrstama pasta za zube koje se prodaju bez recepta obično je potrebno četiri nedelje dnevne upotrebe da bi se videla primetna razlika u nijansi. Pasta za izbeljivanje zuba može održavati tretmane izbeljivanja u ordinaciji i može zaštititi od karijesa, baš kao i druge vrste pasta za zube.

Kako koristiti prenosive četkice za zube za površinske mrlje

Postoje čak i proizvodi za izbeljivanje zuba koje možete nositi sa sobom u pokretu! Prenosne četkice za zube su male, ne zahtevaju vodu ili ispiranje tako da ih možete koristiti bilo gde. Ove četke mogu da se pobrinu za površinske mrlje pre nego što se umetnu, na primer, nakon jela ili pijenja bobičastog voća, crvenog vina ili kafe.

Izrada kompleta za izbeljivanje kod kuće

Takođe možete zatražiti od svog stomatologa tretman gelom kod kuće. Tretman kod kuće može trajati duže od neposrednog tretmana u ordinaciji, ali je praktičnije i udobnije. Za ovaj tretman, vaš stomatolog vas šalje kući sa folijom koja je puna gela za izbeljivanje. Ovu foliju nosite određeno vreme uveče, na primer dok gledate TV ili čitate. Možda ćete morati da nosite ove folije dve do četiri nedelje, u zavisnosti od preporuka vašeg stomatologa. Međutim, sa ovim folijama u poređenju sa drugim metodama izbeljivanja može se doći do fantastičnih rezultata.

U prodavnicama su dostupni i uložsci za gel za izbeljivanje bez recepta. Imajte na umu da ovo nije izbeljivanje na recept, ali možete videti rezultate tokom vremena.

Olovke za izbeljivanje zuba

Olovke za izbeljivanje postaju nova pristupačna, mobilna metoda za izbeljivanje zuba. Baš kao i četkice za zube, olovke za izbeljivanje mogu lako da putuju sa vama. Olovke za izbeljivanje sadrže gel vodonik-peroksida koji nanosite nakon pranja zuba. Gel se brzo suši i može se nanositi bilo gde, nema potrebe da odvajate slobodno veče kod kuće, kao kada koristite foliju za izbeljivanje kod kuće.

Drugi saveti za izbeljivanje zuba

Prema Akademiji opšte stomatologije, izbeljivanje zuba će raditi mnogo brže ako sledite ove savete:

  • Redovno posećujte zubara na kontrolama kako biste bili sigurni da su vaši zubi i desni zdravi
  • Zapamtite da sredstva za izbeljivanje zuba neće štetiti, niti će izbeliti krunice ili plombe
  • Izbegavajte obojenu hranu i pića kao što su bobice, kafa, crno vino i čaj tokom i nakon tretmana izbeljivanja
  • Izbegavajte duvankse proizvode

Iako u prodavnicama postoji nekoliko opcija za izbeljivanje zuba, vaš stomatolog će znati koja je opcija za izbeljivanje najbolja. Pitajte svog stomatologa ili oralnog higijeničara za preporuke ako vam je potrebna pristupačna opcija kod kuće.

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.