Badge field

Kako funkcioniše izbeljivanje zuba?

Published date field

 

Postoji mnogo načina za izbeljivanje zuba — od pasta za zube za izbeljivanje i drugih proizvoda koji mogu da uklone mnoge površinske mrlje za veoma male troškove, do tehnika izbeljivanja koje se aktivira svetlom u stomatoloskoj ordinaciji koje su skuplje i mogu da proizvedu dramatične rezultate 

Sve tehnike izbeljivanja rade na jedan od ova dva načina: 

 1. Bleaching removes both deep & surface stains.Bleaching removes both deep & surface stains.

  Procedure izbeljivanja menjaju vašu prirodnu boju zuba, obično između pet do sedam nijansi svetlije. Beljenje u ordinaciji i izbeljivanje kod kuće se oslanjaju na izbeljivače. Izbeljivači sadrže aktivni sastojak, najčešće karbamid peroksid ili vodonik peroksid u koncentraciji od 10-22% koji pomaže u uklanjanju dubokih i površinskih mrlja.Postoje značajne razlike u ceni između različitih postupaka beljenja:

  • Sesija izbeljivanja koja se aktivira svetlom u zubarskoj ordinaciji, koja se ponekad naziva izbeljivanje na stolici, može biti skupa, ali rezultira trenutno i često dramatično beljim zubima. Međutim, nakon godinu ili više dana normalnog jela i pijenja (kafa, čaj, bezalkoholna pića), vaši zubi ponovo postaju blago promenjeni i dobijaju nove mrlje. Uz beljenje na stolici, morate da ponovo platite da biste imali bele zube.

  • Prilagođeni uložak koji je napravio vaš zubar za izbeljivanje kod kuće obično nosite nekoliko sati dnevno ili preko noći dve nedelje. Kada primetite novu mrlju, samo ponovo nosite nastavak za usta noć ili dve da biste skinuli mrlje.

  • Proizvodi bez recepta za izbeljivanje zuba (oni koji se nalaze u apoteci) uključuju nanošenje čireva i posude za grizenje, gelove za izbeljivanje koji se nanose četkom i trake za izbeljivanje.

 2. Abrasion removes most external stains.Abrasion removes most external stains.

  Postupci bez izbeljivača funkcionišu fizičkim i/ili hemijskim delovanjem kako bi pomogli u uklanjanju površinskih mrlja. Sve paste za zube se oslanjaju na blagu abraziju za uklanjanje površinskih mrlja između poseta stomatologu. Paste za izbeljivanje zuba imaju specijalna hemijska sredstva ili sredstva za poliranje koja obezbeđuju dodatno uklanjanje mrlja. Profesionalno čišćenje od strane zubara ili higijeničara takođe koristi abraziju i poliranje za uklanjanje većine spoljašnjih mrlja uzrokovanih hranom i duvanom.

 3. Svi različito reaguju na različite postupke izbeljivanja. Neki ljudi dobro reaguju na paste za zube za izbeljivanje, dok ljudima sa sivim zubima ili drugim ozbiljnim promenama boje mogu biti potrebne porcelanske fasete ili lepljenje (o čemu se govori na drugom mestu u ovom odeljku) da bi postigli osmeh koji su oduvek želeli. Samo vaš stomatolog ili higijeničar može odrediti šta je pravo za vas.

 

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.