A young woman smiling indoors

4 vrste proizvoda za izbeljivanje zuba

Svetlenje i beljenje zuba je postala estetska briga broj jedan za mnoge ljude. Tretmani za izbeljivanje zuba kod vašeg stomatologa i proizvodi koji su danas dostupni bez recepta su jednostavni za upotrebu i mogu imati primetan efekat na vaš osmeh. Saznajte više o četiri najpopularnije opcije za izbeljivanje zuba.

Uzroci spoljašnje promene boje zuba

Neke navike u ishrani, piću i načinu života mogu vremenom uticati na nijansu vaših zuba. Prema Američkoj akademiji kozmetičke stomatologije, ovo uključuje sledeće:

  • Pušenje
  • Crveno vino
  • Kafa ili čaj
  • Obojeni sokovi
  • Sosovi od paradajza
  • Voće tamne boje kao što su maline, borovnice i kupine

Srećom, proizvodi za izbeljivanje zuba mogu ukloniti površinske mrlje, a tretmani izbeljivanja zuba kod vašeg stomatologa mogu imati primetne rezultate za vrlo kratko vreme. Saznajte više o četiri različite vrste izbeljivanja zuba u nastavku teksta.

1. Pasta za zube i sredstva za ispiranje

Svoju običnu pastu za zube i tečnost za ispiranje usta lako možete zameniti pastom za izbeljivanje zuba i sredstvom za ispiranje usta. Pasta za izbeljivanje zuba može da sadrži blage abrazive za nežno uklanjanje mrlja na površini zuba tokom pranja zuba. Prema Američkom udruženju stomatologa (ADA), sredstvo za ispiranje usta za izbeljivanje može uključivati vodonik peroksid ili druge sastojke za izbeljivanje. Dostupne su čak i specijalne četkice za izbeljivanje zuba za poliranje zuba bez abrazije korišćenjem specijalnih gusto raspoređenih vlakana.

2. Žvakaće gume i trake za izbeljivanje

Žvakaće gume za izbeljivanje bez šećera mogu pomoći vašim zubima na više načina. Prvo, žvakaća guma posle obroka stimuliše proizvodnju pljuvačke da ispere bakterije i hranu. Drugo, sastojci žvake za izbeljivanje mogu da oblože zube kako bi sprečili bojenje. Možete vam pomoći u održavanju rezultata, nakon tretmana izbeljivanja, nakon obroka.

Trake za izbeljivanje su male plastične trake sa peroksid-gelom koje se nanose na zube. U zavisnosti od uputstava proizvođača, trake za izbeljivanje se mogu koristiti do 30 minuta dnevno do dve nedelje za primetan rezultat izbeljivanja.

3. Splintovi za izbeljivanje

Splintovi za izbeljivanje zuba uključuju jedan ili više splintova nalik štitnicima za zube sa rastvorom za izbeljivanje na bazi gela. Možete kupiti uloške za izbeljivanje zuba u prodavnici, ili vaš stomatolog može napraviti prilagođene uloške koje ćete koristiti sa profesionalno izdatim proizvodom za izbeljivanje. Ako radite sa svojim stomatologom, on će uzeti otisak zuba, a onda je vaš uložak napravljena tako da odgovara vašim ustima. Ulošci za zube bez recepta imaju nižu koncentraciju peroksida od one koja je dostupna u stomatološkoj proceduri. Baš kao i trake za izbeljivanje, ulošci za izbeljivanje zuba će se možda morati koristiti više dana u nedelji do dve nedelje za najbolje rezultate.

4. Tretman izbeljivanja zuba u ordinaciji stomatologa

Tretmani izbeljivanja u ordinaciji u ordinaciji vašeg stomatologa mogu imati odlične rezultate. Prvo, vaš zubar će postaviti zaštitni premaz na tkivo desni i usne kako bi ih zaštitio od oštrih sastojaka za izbeljivanje. Zatim će vaš zubar naneti gel za izbeljivanje i obasjati zube ultraljubičastom lampom da bi aktivirao tretman. Ovaj proces obično sadrži veću koncentraciju sastojaka za izbeljivanje nego što ćete naći u regularnim proizvodima iz prodavnici. Dok tretmani u ordinaciji koštaju više od proizvoda bez recepta, rezultati su obično bolji i traju duže.

Razmatranja pre nego što izaberete tretmane za izbeljivanje

Rezultati izbeljivanja zuba nisu trajni i obično zahtevaju popravke i dalji tretman kako bismo održali izbeljivanje. Dok nastavljamo da jedemo i pijemo kiselu ili tamnu hranu i pića, naši zubi mogu akumulirati površinske mrlje.

Važno je da imate pravilne navike oralne higijene pre bilo kakvog tretmana izbeljivanja zuba. Vodite računa o svim karijesima ili gingivitisu. U suprotnom, možete imati problema sa osetljivošću zuba ili upalom desni. Razgovarajte sa svojim stomatologom pre upotrebe bilo kakvog tretmana za izbeljivanje zuba kako biste osigurali najbezbedniji način da postignete belji osmeh sa najboljim mogućim rezultatima.

Održavanje zdravog osmeha je od najveće važnosti, a održavanje dobre oralne higijene će vaš osmeh duže izgledati sjajnije. Proizvodi za izbeljivanje koji se kupuju u prodavnici su isplativi i jednostavni za upotrebu. Međutim, tretman izbeljivanja u ordinaciji vašeg stomatologa može imati dugotrajnije rezultate. Vaš stomatolog može dati preporuke i savetovati vas o najboljem tretmanu izbeljivanja za vas.

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.