two friends drinking from coconuts

Da li kokosovo ulje izbeljuje zube?

Ako ste zainteresovani za prirodne lekove i organske proizvode, verovatno ste upoznati sa praksom mućkanja ulja. To uključuje nanošenje kašičice jestivog ulja (obično kokosovog) u ustima kao način da negujete svoje zube .

Neki tvrde da kokosovo ulje nudi prednosti kao što su zdravije desni, uklanjanje plaka, pa čak i izbeljivanuje zuba. Ali pre nego što mućkanje ulja učinite delom svoje jutarnje rutine, važno je da se zapitate: „Da li kokosovo ulje zaista izbeljuje zube?“ Ispostavilo se da vam ulje verovatno neće ponuditi značajne oralne koristi. Reći ćemo vam zašto - ali prvo, malo istorije.

Odakle potiče proces mućkanja ulja?

Praksa mućkanja ulja datira još iz Indije i ajurvedske tradicionalne medicine, koja je promovisala mućkanje ulja za mnoge bolesti – uključujući oralno zdravlje. Ideja je da kako mućkate ulje kroz usta, ono uklanja bakterije koje mogu dovesti do plaka i gingivitisa. Neki tvrde da ova praksa takođe rezultuje beljim zubima i smanjenom osetljivošću.

Sa sve više i više ljudi koji traže prirodne lekove za zdravije telo, korišćenje ulja je ono koje se pojavljuje u temama o higijeni zuba. Ljubitelji prirodnog života sa nestrpljenjem su stekli naviku mućkanja ulja – uz malo mućkanja ulja oko 20 minuta dnevno u potrazi za navodnim prednostima.

Postoji li naučni dokaz da mućkanjem ulja izbeljuje zube?

Pitajte stručnjake ako se dvoumite da li je kokosovo ulje rešenje za izbeljivanje zuba. Američka stomatološka asocijacija (ADA) napominje da nema dovoljno naučnih dokaza koji bi dokazali da je mućkanje ulja korisno za vaše oralno zdravlje. Bez pouzdanog istraživanja i testiranja , ADA ne može preporučiti praksu mućkanje uljem.

ADA je dobila podršku u sistematskom pregledu posebno o korišćenju kokosovog ulja i oralnoj higijeni objavljenom u naučnom časopisu Heliion. Naučni pregled je zaključio da je „teško utvrditi da li korišćenje ulja od kokosa ima stvarno blagotvoran efekat.

Koja rešenja za izbeljivanje zuba funkcionišu?

Šta dokazano dovodi zube u blistav oblik ako nema ubedljivih dokaza da kokosovo ulje izbeljuje zube? Ispod su mnogi načini na koje možete učiniti svoje zube beljima kod kuće ili kod zubara.

Izbeljivanje kod kuće

Efikasni proizvodi za izbeljivanje bez recepta sadrže prirodne sastojke, poput sode bikarbone ili ksilitola. Međutim, mnogi koriste super efikasna sredstva za izbeljivanje poput vodonik peroksida ili karbamid peroksida – primenjuju se u različitim stepenima u zavisnosti od proizvoda.

Neki proizvodi dolaze sa LED svetlom za dodatno aktiviranje izbeljivanja zuba. Proizvodi za kućno izbeljivanje uključuju:

  • Pasta za zube: Uverite se da pasta za zube koju kupujete sadrži fluorid. Koristite je tokom vašeg pranja zuba dvaput dnevno.
  • Tečnost za ispiranje usta: Koristite kada svakodnevno ispirate usta.
  • Trake za izbeljivanje: Pratite uputstva na pakovanju da biste na zube naneli trake koje sadrže tanak sloj sredstva za izbeljivanje.
  • Olovka za izbeljivanje: Savršena kada ste u pokretu, možete koristiti ovu olovku za izbeljivanje zuba u bilo koje vreme.
  • Ulošci za zube sa gelom: Dostupni su tamo gde se prodaju stomatološki proizvodi, ovi ulošci se najbolje koriste kod kuće prateći uputstva na pakovanju.

Izbeljivanje u ordinaciji

Razgovarajte sa svojim stomatologom o profesionalnom izbeljivanju u ordinaciji za briljantan osmeh. Među opcijama su:

  • Prilagođeni ulošci za gel za izbeljivanje zuba: Prilagođene posude mogu biti efikasnije i bolje u zaštiti vaših desni od posuda bez recepta. A ako želite, možete ih koristiti kod kuće.
  • Kombinacija gela za izbeljivanje i lasera: Iako daje najefikasnije rezultate, troškovi iz džepa možda nisu u vašem budžetu. Ali postupak bi vam mogao biti vredan toga.

Razgovarajte o svim opcijama sa svojim stomatološkim profesionalcima. Koju god opciju da odaberete, korišćenje paste za zube sa fluoridom za izbeljivanje kao deo vašeg redovnog režima oralne nege može održati vaše zube belim.

Mućkanje ulja može biti popularno u nekim krugovima, ali na kraju, njegovo izbeljivanje i koristi za oralno zdravlje su neubedljive. Ako zaista želite rezultate izbeljivanja, oslonite se na sastojke za koje je dokazano da deluju. A onda pokažite svetu svoje belije, svetlije zube!

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.