Does Baking Soda Whiten Teeth?
Badge field

Da li soda bikarbona izbeljuje zube?

Published date field

 

Na internetu je moguće pronači brojne kućne lekove, „uradi sam“ rešenja i proizvode za izbeljivanje zuba. Da li je soda bikarbona loša za vaše zube? Da li ih to zaista izbeljuje? Ovde smo da vam kažemo šta profesionalci imaju da kažu o efikasnosti i bezbednosti upotrebe sode bikarbone za izbeljivanje zuba.

Soda bikarbona i izbeljivanje zubh

Soda bikarbona, takođe poznata kao natrijum bikarbonat, je vrsta soli koja je lako dostupna u većini domova. Sam po sebi, obično izgleda kao mali kristal (slično kuhinjskoj soli) ili kao fini prah. Jedna praktična upotreba sode bikarbone u stomatološkim proizvodima je kao sastojak paste za zube.

Zube generalno možete izbeliti na dva načina: izbeljivanjem zuba peroksidima ili upotrebom abraziva za uklanjanje mrlja. Soda bikarbona je abraziv koji može pomoći u uklanjanju mrlja kada se trlja o tvrdi spoljni sloj zuba poznat kao gleđ.

Razmišljate o upotrebi paste za zube sa sodom bikarbonom? Na sreću, pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu je efikasna i bezbedna za izbeljivanje zuba, prema časopisu Američkog stomatološkog udruženja. Još bolje, soda bikarbona je manje abrazivna od mnogih alternativa i slična je tvrdoći dentinu vaših zuba. Zajedno, ovi faktori ga čine bezbednom opcijom za svakodnevnu upotrebu u vašoj rutini oralne nege.
Soda bikarbona uklanja promenu boje sa površine vaših zuba, ali tagođe neće ukloniti dublje mrlje. Prema klinici Maio, pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu može pomoći u mrljama od kafe i pušenja, a moglo bi proći između dve do šest nedelja da primetite razliku.

Ako pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu ne izbeljuje vaše zube onoliko koliko biste želeli, razmislite o zakazivanju pregleda kod zubara ili oralnog higijeničara. Prema Medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru, profesionalni tretmani izbeljivanja mogu da funkcionišu kao i višenedeljne opcije kod kuće, tako da mogu biti odličan izbor za vaš osmeh.

Koristan savet: Soda bikarbona nije isto što i prašak za pecivo. Za razliku od sode bikarbone, prašak za pecivo takođe sadrži kiselinu i kukuruzni skrob koji se koristi kao sastojak za pečenje. Nećete naći pastu za zube sa praškom za pecivo.

Domaći recepti

Kada je reč o izbeljivanju zuba, važno je zapamtiti da ne postoje magična rešenja i prvo treba da razmislite o svojoj bezbednosti.

Kućni trikovi za izbeljivanje zuba koji uključuju sodu bikarbonu pomešanu sa manje dobro proučenim sastojcima popularizovani su na mreži zbog niske cene, široke dostupnosti sastojaka i jednostavnosti upotrebe. Nažalost, popularno ne znači bezbedno i efikasno, pa je najbolje da se držite proizvoda koje su formulisali profesionalci.

Dobra je ideja da izbegavate savete za izbeljivanje koje se dele preko amaterskih blogova i zapamtite da rešenja uradi sam (uradi sam) mogu biti opasna. Može biti teško sami izmeriti sastojke, a možete iritirati pulpu zuba kada koristite sredstva za izbeljivanje.

Preporučujemo da se konsultujete sa svojim stomatologom pre upotrebe bilo kakvih sredstava ili proizvoda za izbeljivanje.

Drugi saveti za oralnu negu

Soda bikarbona može pomoći u izbeljivanju zuba, ali sama po sebi nije dovoljna da spreči karijes, bolesti desni i druge probleme sa zubima. Upotreba paste za zube sa sodom bikarbonom ne bi trebalo da se posmatra kao zamena za bilo koji deo vaše stomatološke rutine, već kao dopuna.

Dobra vest je da je pravilna rutina oralne nege veliki korak ka održavanju zdravih usta i biserno belih zuba.

Važni saveti za oralnu negu:

  • Koristite pastu za zube ili tečnost za ispiranje usta koja sadrži fluorid, ili pijte fluorisanu vodu (kao većina vode iz česme) da biste zaštitili svoje zube. Mnoge varijante pasti za zube sadrže i sodu bikarbonu i fluorid!
  • Perite zube dva minuta po dva puta dnevno i obavezno koristite nežne pokrete kako ne biste oštetili zube ili desni.
  • Čistite zube koncem za zube jednom dnevno da biste uklonili hranu i plak sa područja između zuba.
  • Jedite uravnoteženu, zdravu ishranu koja ne sadrži previše slatkih ili kiselih namirnica.
  • Izbegavajte pušenje i duvanske proizvode.

Pokazalo se da je soda bikarbona pametan izbor za izbeljivanje zuba, ali nije potpuno rešenje za zdravlje vaših zuba. Obavezno vežbajte potpunu rutinu oralne higijene i konsultujte se sa svojim stomatologom ako razmišljate o upotrebi proizvoda za izbeljivanje. Sada ste spremni za uspeh sa znanjem o upotrebi i bezbednosti sode bikarbone za izbeljivanje zuba.

 

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.