Two couples hugging and smiling outside
Badge field

Kako izbeliti žute zube: 5 najboljih saveta

Hrana, pića, neki lekovi i starost mogu da izazovu promenu boje zuba tokom vremena. Zubi mogu postati žuti ili sivi zbog površinskih ili dubokih mrlja. Saznajte više o uzrocima žutih zuba i jednostavnim stvarima koje pomažu u sprečavanju i uklanjanju mrlja na zubima.

Zašto su mi zubi žuti kada ih perem svaki dan?

Čak i ako održavate rutinu oralne higijene, na vašim zubima vremenom mogu nastati mrlje. Pranje zuba i upotreba antiseptičke tečnosti za ispiranje usta održavaju usta čistim i zdravim. Ipak, neki faktori načina života i genetski faktori mogu uticati na nijansu vaših zuba. Na primer, sledeći faktori mogu učiniti vaše zube žutim ili sivim:

  • Kisela pića kao što su kafa, čaj, soda i vino
  • Pušenje cigareta i drugih duvanskih proizvoda
  • Istanjena zubna gleđ koja pokazuje bledo smeđi sloj ispod koji se zove dentin.
  • Suva usta
  • Neki lekovi kao što su antibiotici i suplementi
  • Genetika
  • Starenje

Kako se rešiti žutih zuba?

Na sreću, postoje stvari koje možete učiniti kako biste posvetlili svoje zube. Dobra rutina oralne higijene, izbegavanje hrane i pića koja izazivaju mrlje, i proizvodi za izbeljivanje zuba mogu pomoći u uklanjanju površinskih mrlja i ulepšavanju osmeha.

1. Praktikujte dobru oralnu higijenu

Praktikovanje dobre oralne higijene je od suštinskog značaja za održavanje belih zuba. Pravilno pranje zuba najmanje dva puta dnevno po dva minuta svaki put, čišćenje između zuba koncem za zube ili drugim alternativama za konac kao i upotreba antiseptika ili tečnosti za ispiranje usta za izbeljivanje je dobra praksa za održavanje zdravih usta. Takođe, održavanje vaših stomatoloških pregleda i praćenje uputstava za negu vašeg stomatološkog higijeničara mogu pomoći u sprečavanju daljih mrlja i drugih zubnih problema.

2. Izbegavajte hranu koja izaziva mrlje

Dobra oralna higijena je neophodna, ali takođe možete izbeći nove mrlje ili produbljivanje mrlja izbegavanjem hrane i pića sa kiselinama i bojama za koje se zna da stvara mrlje na zubima. Intenzivno pigmentirana hrana poput crvenog vina, bobičastog voća i kafe treba da bude poslastica, ali ne i nešto što konzumirate tokom dana. Možete ukloniti čestice iz ove hrane i pića tako što ćete oprati zube ubrzo nakon što ih konzumirate.

3. Tretmani i proizvodi za izbeljivanje zuba

Ako želite da znate kako da izbelite žute zube, najefikasnija opcija je tretman izbeljivanja u ordinaciji kod vašeg stomatologa. Tretmani izbeljivanja u ordinaciji su postali veoma popularni jer možete videti rezultate nakon jedne ili nekoliko poseta. Efekti traju duže od bilo kog proizvoda koji se može naći na policama.

Vaš stomatolog može da Vam preporuči kućni set za izbeljivanje koji uključuje prilagođeni splint i gel za izbeljivanje. Uputstva se mogu razlikovati, ali pacijenti često nose jedan od ovih splintova određeno vreme uveče tokom jedne ili dve nedelje. Obavezno sledite uputstva svog stomatologa za naknadnu negu da biste održali rezultate izbeljivanja!

Tretmani izbeljivanja kod vašeg stomatologa su obično skuplji od proizvoda za izbeljivanje koje možete kupiti u prodavnici. Ipak, postoji nekoliko opcija koje možete isprobati. Trake za izbeljivanje, tečnosti za ispiranje usta, paste za zube i olovke za izbeljivanje postale su široko dostupne u slobodnoj prodaji. Ovi proizvodi imaju nižu koncentraciju jedinjenja za izbeljivanje koje koristi stomatolog, tako da obično nisu tako efikasni. Ipak, mogu postići izvesno izbeljivanje zuba.

4. Zaštita gleđi

Vaš osmeh možda neće biti sjajan koliko biste želeli zbog slabe gleđi. Prema Američkom udruženju stomatologa (ADA), zubna gleđ je tvrda supstanca. Ne može se popraviti kada se pokvari. Jednom kada oralna bolest utiče na gleđ, ne možete je obnoviti, a slaba gleđ može biti podložnija propadanju i karijesu. Tu dobra zaštita gleđi dolazi do izražaja. Fluorid koji se nalazi u većini pasta za zube može pomoći u jačanju zubne gleđi protiv trošenja povezanih sa kiselom hranom i pićima, što znači manje mrlja na slaboj gleđi.

5. Jedite hranu bogatu kalcijumom

Prema Američkojm udruženju stomatologa (ADA), konzumiranje hrane bogate kalcijumom pomaže u jačanju gleđi. Zdrava gleđ znači da se sloj dentina ispod ne vidi, što dovodi do toga da vaši zubi izgledaju belje boje. Mlečni proizvodi i hrana bez mleka bogata kalcijumom obezbeđuju vaše zube sa mineralima koji su im potrebni za održavanje gleđi zdravom.

Kada sama oralna higijena ne poboljša izgled vaših zuba, možda je vreme da razmotrite ove druge opcije. Razgovarajte sa svojim stomatologom o njihovim preporukama za uklanjanje površinskih mrlja i održavanje sjajnog osmeha.

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.