Badge field

Poboljšavam svoj osmeh: izbeljivanje zuba i Bonding tehnika

Published date field

 

Samo zato što su vam zubi promenjeni ili okrnjeni ne znači da ne mogu biti savršeni kao kod filmskih zvezda. Stomatološke procedure mogu poboljšati vaš osmeh izbeljivanjem zuba i popravkom slomljenih ili deformisanih zuba.

Obavestićemo vas o tome kako se zubi boje, ali ćemo vam i predstaviti najbolje i najsigurnije načine za izbeljivanje zuba kod kuće i u vašoj stomatološkoj ordinaciji. Takođe ćemo podeliti sa vama kako bonding tehnike funkcionišu da bi vam pružili osmeh od milion dolara.

Koji faktori utiču na boju mojih zuba?

Vremenom, svačiji zubi mogu da pređu nijansu od belih do više žutih, sivih ili crvenkasto-braon – osim ako ne vodite računa o svojoj oralnoj nezi, izbegavajte određenu hranu i pića i ne trpite traume zuba. U suprotnom, razni faktori doprinose do dve različite vrste mrlja na vašim zubima.

Površinske mrlje: Poznate kao spoljašne mrlje, nalaze se na vašoj zubnoj gleđi i mogu biti uzrokovane:

 • Duvan
 • Kafa, čaj i crvena vina
 • Ishrana visoko pigmentiranom hranom kao što su trešnje i borovnice
 • Akumulacija naslaga kamenca nastalih od očvrslog plaka
 • Metode izbeljivanja zuba bi trebalo da odgovaraju za površinske mrlje.

Unutrašnje mrlje: Poznate kao intrinzične mrlje, pojavljuju se kada vaša gleđ toliko erodira da otkriva vaš dentin, koji je tamniji. Ove mrlje mogu biti uzrokovane:

 • Lečenje antibiotikom tetraciklinom tokom formiranja zuba
 • Trauma zuba koja dovodi do odumiranja zubnog živca, dajući zubu braon, sivu ili crnu boju
 • Unošenje previše fluora kada se formiraju zubi (od rođenja do 16. godine), dajući zubima "šaren" izgled
 • Unutrašnje mrlje mogu zahtevati bonding zuba ako izbeljivanje zuba ne funkcioniše.Koji su načini izbeljivanja zuba?


U zavisnosti od vrste mrlje, vaše opcije će se razlikovati.

Izbeljivanje površinskih mrlja: Temeljno čišćenje od strane vašeg stomatologa će ukloniti većinu spoljašnjih mrlja uzrokovanih hranom i duvanom. Korišćenje paste za izbeljivanje zuba takođe može pomoći u uklanjanju ovih površinskih mrlja između poseta stomatologu.

Ali ako su površinske mrlje uporne, da biste efikasno izbelili zube, možda ćete morati:

 • Da koristite proizvode za izbeljivanje bez recepta, kao što su trake, gelovi i olovke.
 • Da vam stomatolog profesionalno izbeli zube.
Izbeljivanje unutrašnjih mrlja: One mogu biti beljene, lepljene ili zatvorene (okrunjene). Iako je svaka od ovih metoda bezbedna i efikasna, vaš stomatolog će preporučiti tretman koji vam odgovara. Najbolji tretman će zavisiti od stanja vaših zuba i rezultata koje želite da postignete. Vaš stomatolog će tokom ovog procesa razmotriti:
 • Stepen i vrstu bojenja
 • Koliko je od strukture zuba ostaloKako funkcioniše izbeljivanje zuba?

 


Beljenje zuba može se obaviti ili u ordinaciji zubara ili kod kuće koristeći sistem koji vam obezbedi zubar. Obe metode koriste gelove za izbeljivanje zuba koji oksidiraju mrlju.

Nije neuobičajeno da zubi postanu blago osetljivi tokom procesa izbeljivanja. Dakle, obavezno pitajte svog stomatologa pre tretmana kako da se nosite sa ovom osetljivošću ako se ona pojavi.

Izbeljivanje kod kuće: Ovo je popularna opcija jer kombinuje najbolje iz oba sveta: rešenje za stomatološke ordinacije i pogodnost obavljanja većine zahvata kod kuće. Još jedna prednost je što je beljenje kod kuće veoma efikasno kada se radi pod nadzorom vašeg stomatologa. Evo kako to funkcioniše:

 • Vaš stomatolog uzima otisak vaših zuba i pravi prilagođen splint.
 • Vaš stomatolog vam daje gel za izbeljivanje.

Odnosite prilagođen uložak i gel za izbeljivanje kući i koristite ih kako je propisano. Vaš lekar će vam dati uputstva o pravilnom nošenju novo postavljenog uloška i koliko dugo treba da ga nosite.

Izbeljivanje u ordinaciji: Možda biste radije sedeli i prepustili svojim stomatolozima da obave sav posao – čak i ako je proces skuplji. Prednost je što procedura traje od 30 minuta do jednog sata po poseti, ali ćete možda morati da se vratite na nekoliko poseta da biste postigli željenu belinu.

Prema Vodiču za potrošače u stomatologiji, procedura izbeljivanja u ordinaciji je proces od sedam koraka koji uključuje opsežne mere bezbednosti, moćno rešenje za izbeljivanje, svetlo za aktiviranje i stalno praćenje.Kako funkcioniše vezivanje zuba?

Vezivo koristi kompozitne smole ili porcelan/kompozitne fasete za pokrivanje površine obojenih zuba. Lepljenje takođe daje polomljenim ili deformisanim zubima lep, ujednačen (i belji) izgled. Postoje dve osnovne tehnike lepljenja.

Kompozitno lepljenje: Postupak za ovo počinje određivanjem boje zuba. Zato je dobro da prvo izbelite zube. Nakon toga, vaši stomatolozi:

 • Malo smanjuju prednji deo zuba kako bi sprečili da „novi“ zub bude previše glomazan.
 • Urezuju mikroskopske žlebove u površinu zuba blagom kiselinom.
 • Nanose na zub kompozitnu smolu u skladu sa bojom okolnih zuba.
 • Konstruišu smolu u željeni oblik, postavljajući je uz pomoć lampe za polimerizaciju i na kraju uglačavaju i poliraju spojeni zub

Lepljenje vinira: Vinir odgovara boji i obliku vašeg zuba. Dakle, opet, najbolje je prvo izbeliti zube. Vi i vaš stomatolog možete izabrati porcelanske ili kompozitne fasete. Evo razlike:

 • Porcelanske fasete su generalno skuplje, ali su jače i duže traju. Oni takođe nude bolju usklađenost boja sa vašim okolnim zubima. Ali proces je duži: Vaš stomatolog uzima otisak zuba i šalje ga u zubotehničku laboratoriju da dizajnira ljuskicu.
 • Glavna prednost kompozitnih vinira je što su jeftinija opcija.
 • Vaš stomatolog priprema zub za lepljenje sa obe fasete nagrizanjem prednje površine blagim rastvorom. Vinir se zatim može zalepiti za vaš zub pomoću dentalnog cementa.Hoće li se moji tek izbeljeni ili zalepljeni zubi zaprljati?

Svaki zub može da zamrlja, uključujući fasete i bondove. Da biste sprečili povratak mrlja, izbegavajte pušenje, kafu, čaj, crno vino i jako obojenu hranu.

Što se tiče pranja zuba, vrsta paste za zube se razlikuje u zavisnosti od procedure koju ste primili

 • Za izbeljene prirodne zube, operite zube dva puta dnevno pastom za izbeljivanje. Aktivni sastojci mogu uključivati abrazivne agense (tj. sodu bikarbonu) ili hemikalije (tj. vodonik peroksid) koji rade na održavanju vaših izbeljenih zuba i uklanjanju novih površinskih mrlja.
 • Za lepljene zube, nećete želeti da koristite pastu za izbeljivanje zuba. Iako efikasna na prirodne zube, ova pasta za zube, sa svojom abrazivnošću i hemikalijama, može oštetiti kompozitne veze i fasete – što može dovesti do toga da lako poprime više mrlja. Najbolja pasta za zube sa kompozitnim vezom ili fasetama je neabrazivni gel, koji može poslužiti i kao sredstvo za poliranje.
 • Mogućnosti za poboljšanje vašeg osmeha su mnoge. Dakle, razgovarajte sa svojim stomatoloskim profesionalcima o najkorisnijoj proceduri za vas – korišćenjem metoda izbeljivanja zuba ili lepljenjem zuba. U zavisnosti od vrste mrlja na zubima, svaka procedura ima svoje prednosti i mane. Koji god proces da odaberete, ključ je postići savršen osmeh kao sa slike.

 

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.