Laser Teeth Whitening
Badge field

Lasersko izbeljivanje zuba za blistav osmeh

Published date field

 

Prema NHS (engleska nacionalna zdravstvena služba), sve više ljudi izbeljuje zube. Lasersko izbeljivanje zuba je popularna kozmetička stomatološka procedura koja obezbeđuje značajno poboljšanje svetline. To može biti skupo, ali samouveren osmeh može biti vredan troškova. Ako ste zainteresovani za lasersku opciju za svetlije zube, evo šta treba da znate.

Kako funckioniše?

Beljenje zuba laserom je efikasan način za smanjenje mrlja. U stvari, NHS kaže da izbeljivanje zuba aktivirano laserom može učiniti vaše zube nekoliko nijansi svetlijim za oko sat vremena. Evo šta možete očekivati na dan procedure:

  • Koristeći indikator boje, vaš stomatolog će odrediti boju i nijansu vaših postojećih zuba. Vaši zubi biće fotografisani kako biste mogli da vidite razliku nakon završetka procedure.
  • Zubar će vam obložiti usne zaštitnim SPF losionom koji sadrži hidratantne kreme. Retraktor obraza se ubacuje u usta da bi ostao otvoren tokom postupka. Nakon što su usta otvorena, pamučne rolnice se stavljaju ispod usana da bi se područje osušilo, a preko desni se stavlja koferdam ili zaštitni premaz kako bi zaštitili usta i desni od gela za izbeljivanje, koji može izazvati iritaciju u usnoj duplji. Takođe ćete nositi zaštitne naočare da zaštitite oči od lasera.
  • Zubar će zatim naneti gel za izbeljivanje na prednji deo vaših zuba. Prema Bupi (Englesko privatno zdravstveno osiguranje), gel obično sadrži vodonik peroksid ili karbamid peroksid, koji oslobađa kiseonik na površinu vaših zuba i izbeljuje ih.
  • Zatim, vaš zubar može koristiti svetlo za izbeljivanje ili laser. Jednom uključeno, ovo svetlo će sijati direktno na zube kako bi se aktivirao proces izbeljivanja. Svetlost lasera ​​sija na sve zube odjednom i ne pomera se. Pacijenti moraju mirno da sede u nagnutom položaju u stomatološkoj stolici kako bi laser sijao ravnomerno na sve izložene zube. Neki sistemi izbeljivanja se sastoje od serije od tri, 15-minutne sesije koje se sprovode u jednoj poseti ordinacije. Između svake sesije, stomatolog će proveriti gazu i tečne materijale kako bi se uverio da su meka tkiva usta izolovana od rastvora za izbeljivanje.
  • Nakon što se sesija izbeljivanja završi, rastvor će se usisati ili isprati. Zaštitni materijali će biti uklonjeni, a zubi i desni će se ponovo isprati i usisati. Nakon laserskog izbeljivanja zuba, pore gleđi su otvorene i podložnije upijanju mrlja oko dva dana. Tokom ovog perioda, pacijenti treba da izbegavaju upotrebu ili konzumiranje bilo čega što može da zaprlja zube, uključujući ruž za usne, kafu i gazirana pića. Lasersko izbeljivanje zuba uklanja supstancu iz zuba koja se zove stečena pelikula, koja se formira iz vaše pljuvačke. Potrebno je do 24 sata da se ovaj sloj ponovo razvije, tako da bi trebalo da izbegavate hranu koja mrlje vaše zube za to vreme.
  • Trebalo bi da razgovarate sa svojim stomatologom ako imate osetljive zube jer proces izbeljivanja može povećati osetljivost. U mnogim slučajevima, osetljivost se smanjuje nekoliko dana nakon tretmana, ali vaš stomatolog može savetovati da li je procedura pogodna za vas.

Održavanje sjaja zuba nakon laserskog izbeljivanja

Lasersko izbeljivanje ne sprečava da vaši zubi budu podložni promeni boje. Profesionalno izbeljivanje zuba može trajati od šest meseci do dve godine, u zavisnosti od faktora životnog stila, a ponovljeno izlaganje tamnoj hrani i piću može da izazove spoljašnje bojenje zuba tokom vremena.

Belinu novih zuba možete zaštititi tako što ćete piti sa slamkom kako biste smanjili efekat mrlja od pića. Obavezno posetite svog stomatologa radi redovnih pregleda i čišćenja, a možete koristiti i pastu za izbeljivanje zuba koja će vam pomoći u izbeljivanju i zaštiti zuba

Sada kada znate detalje laserskog izbeljivanja, možete bolje da utvrdite da li je lasersko beljenje pravo za vas. Vaš zubar vam takođe može pomoći da procenite svoje mogućnosti.

 

Ovaj članak ima za cilj da promoviše razumevanje i znanje o opštim temama oralnog zdravlja. Nije predviđeno da bude zamena za profesionalni savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili lečenjem.